
Hvis Forvaltningen fejlfortolker byggeloven, så gør byrådet det også. Forvaltningen er byrådets rådgiver med professionelle fagfolk, der indstiller deres anbefalinger efter byggeloven. Og netop en fejlfortolkning er tilsyneladende sket i byggesagen i Ågade 16, mener SilkeborgObs’ redaktør og ingeniør Søren Westergaard. Samme mener jurist Jep Loft, formand for Arkitekturoprøret, samt en lokal advokat i et større advokatfirma, der ikke ønsker sit navn nævnt.
Sagen omhandler den nylige byggetilladelse til bygherren arkitekt Frank Hyrsting efter afslag i efteråret. Tilladelsen blev givet til trods for at Forvaltningen bemærkede en fortsat markant overtrædelse af gældende byggeregler både i højde og drøjde (bebyggelsesprocent) for området. Første ansøgning om byggetilladelse blev netop afvist med samme begrundelse af i efteråret af PV-udvalget.
Men efter småjusteringer igen på PV-udvalgets dagsorden 3. februar og nu med et ”ja” til byggetilladelse. Det skete efter atForvaltningens anbefalede justeringerne ud fra en helhedsvurdering efter BR 2018 §169 og §187-197.
Og til trods for, at Forvaltningen selv bemærker til PV-udvalget, at det ansøgte byggeri fortsat strider imod byggeretten.
Men altså efter SilkeborgObs’s vurdering ser det ud til at Forvaltningen både her og i andre sager, hvor der ikke er en lokalplan, har fejlvurderet reglerne. For der er intet i vejen for at arkitekt Frank Hyrsting, som arkitekt også burde kende reglerne, kan bygge indenfor reglerne om byggeret, hvor der ikke er en lokalplan. Det står netop i §169.
“Hvis en bygning ikke kan opføres i overensstemmelse med byggeretten, skal bygningernes samlede omfang og indvirkning på omgivelserne fastlægges ved en helhedsvurdering efter bestemmelserne i § 187″
Undren. SilkeborgObs har undret sig over Forvaltningens henvisninger til de pågældende paragraffer med ”helhedsvurdering” og ”byggeret. Overskridelserne er markante med hensyn til højde og bebyggelsesprocent. For som det fremgår herunder er der ikke tale om marginale overskridelser af reglerne, men fortsat vil de fysisk være ret synlige der for beboerne.
Byggeloven (BR) Ifølge reglerne om Byggeretten må der bygges max 8,5 meter højt og en bebyggelsesprocent på 40. Højden reduceret med 70 cm fra 11,14 til 10,44 meter – krav max 8,5 meter. Bebyggelsesprocenten ændret fra 50,29 til 49 procent. Og altså dermed markant over og i strid med de klare regler om i BR om Byggeret.