En aktuel ikke færdigbehandlet byggesag om byggeri af en 2,5 etagers énfamiliehus på godt 11 meters højde i Ågade 16 i det bevaringsværdige gamle villakvarter i Sydbyen kommer på PV-udvalgets bord til oktober. Og der udstedes ingen byggetilladelse før udvalgets behandling, oplyser PV-udvalgets næstformand Lars Hansen til Silkeborg. Det var også Lars Hansen, der fik sagen om LeveHuses parcelhusbyggeri i Lundsgade på PV-udvalgets dagsorden.
Det må være en konsekvens af PV-udvalgets læren fra i sommers, hvor der hidtil administrativt var givet tilladelser helt efter bogen, hvor der ikke var nogen lokalplan – også det ellers bevaringsværdige villakvarter i Lundsgade, mener SilkeborgObs.
For efter beboernes og Lokalrådet Alderslyst voldsomme indsigelser endte sagen alligevel på PV-udvalgets bord i august og med en redegørelse om tilladelserne fra Forvaltningen, hvori der bl.a. står,
En lokalplan er ikke nødvendig for at få en nedrivnings– og byggetilladelse. Og ej heller spiller kommunens vedtagne Arkitekturpolitik fra 2019 nogen rolle. Og SilkeborgObs kan tilføje ej heller Byggelovens §6.
Orienteres fremover. De givne tilladelser tog PV-udvalget til efterretning men besluttede: Fremover skal udvalget orienteres om lignende sager ligesom Arkitekturpolitikken videst muligt skulle bruges.
Men debatten fortsatte og efterfølgende også om bl.a. Planerne for den tidligere Arbejdernes Landsbank, i Tværgade. Debatten fik PV-udvalgsmedlem Helle Præsius Busk på vegne af Socialdemokratiets byrådsgruppe til tasterne og i et læserbrev i MJA til at understrege inddragelsen af Arkitekturpolitik.
”Vi har heldigvis en ganske udmærket arkitekturpolitik. Den skal blot sættes i spil tidligere i processen”.
Byggesagen i Ågade omhandler tilladelse til opførelse af en 11,14 meter høj 2,5 etagers énfamiliehus med teglfacader med integreret garage i stueplan på samlet 138 m2. Det fremgår af det udsendte materiale til parthøring, hvortil Forvaltningen bemærker, at byggeriet overskrider højdegrænsen mod naboer med 2,5 meter og bebyggelsesprocenten overskrides med 10,29 i forhold til de 40 pct. i forhold til BR18.
Manglende lokalplaner. Bevaringsforeningen Silkeborgs formand Ejgil Prinds siger til SilkeborgObs, at foreningen igennem mange år har foreslået, at der blev lavet lokal– og bevarende lokalplaner. Det ville spare både Forvaltning, bygherrer for både tid og penge.
Også én af de berørte beboere i Ågade, Jesper Deuleran, gør i et læserbrev i MJA opmærksom på, at samme problematik om mangel fra kommunal side om, at der ikke bliver fulgt en linje for bevarelse og fornyelse i byens forskellige kvarterer. Og dette gælder også i Sydbyen.
Ejer og bygherre er arkitekt er Frank Hyrsting og ansat i Link Arkitektur og tidligere i lokale Laban Arkitekter. Han solgte i efteråret sit nybygget hus med træfacader Villa Hyrsting i Silkeborg. Pudsigt nok pryder facaden af huset også Silkeborg Kommunes 4-farvet prospekt Arkitekturpolitik.
Ingen kommentar. SilkeborgObs har bedt om en kommentar fra Frank Hyrsting, men i en mail frabeder sig, at der skrives om sagen! SilkeborgObs kan dog oplyse, at lokale MJA også skriver herom.
Læg en kommentar